
Lamina diş, porselen laminate veneer (porselen kaplama); bireylerin dişlerinin ön bölgesinde meydana gelen deformasyon, kırılma, lekelenmeler, çarpık ve orantısız dişler gibi sebeplerden doğan estetik bozukluklara çözüm getirmek için kullanılır. Diş hekimi tarafından kişinin diş ölçülerini alınarak oldukça hassas bir çalışma ile alınıp tasarımı yapılan lamina kaplamalar, dişin görünümünü de bozmadan kullanılabilecek en gelişmiş yöntemlerden biridir, dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılarak hastanın kullanması sağlanır. Lamina kaplamayı tercih edilebilir yapan en iyi yanı ise dişlerden minimum aşındırmayı yaparak işlemin sonlandırılıyor olmasıdır. Yaprak kadar ince ve dişin kendi rengini de belli edecek kadar saydam olan lamina kaplamalar, diğer dişlerle de uyum içerisine geçip estetik görünümde hiç göze batmazlar.
Kaplamalar oldukça ince olmasına rağmen, diş minesine yapıştırıldığında; çekme-itme kuvvetlerine karşı yüksek dayanıklılık içindedirler. Ağız ve diş bakımı düzenli yapıldığı takdirde uzun süre kullanılabilir. Diş dokusunu çok kaybetmeden yapılan lamina kaplamaların en büyük avantajı da zaten budur.
Özellikle diş yapılarındaki sorunlar sebebiyle hastalar tercih etse de; laminanın uygulandığı alanları şöyle sıralayabiliriz:
Aşınmış ve kırılmış dişlerin restore edilmesi
Ayrık dişlerin (diastema) onarılması
Beyazlatma yöntemlerinin yeterli olmadığı koyulaşmış, rengi aşırı sararmış dişlerde
Dişlerdeki hafif çarpıklıkların düzeltilmesi
Sararan ve eskiyen dolguların değişiminde
Diş yapılarındaki kalıtsal bozuklukların düzeltiminde uygulanır.
Lamina kaplamalar da her aşamada diş hekimi-hasta işbirliği olduğu için sonucunda da sürpriz yaşanma olasılığı yoktur. İlk seansta hastanın ağız içi ölçüleri oldukça hassas bir ölçümleme yapılarak alınır. Alınan ölçülere göre mock-up yani prova diş hazırlanır. Modelde hasta ile birlikte ortak karar alındıktan sonra hazırlık aşaması başlar. Laminanın iyi yanlarından biri ise, yapılacak diş sayısına göre çok az farklılık gösterse de hemen hazırlanıyor ve hastanın kullanımına sunuluyor olmasıdır.
İlk aşamada, geçici kaplamalarla sürecin uyumunu ve hastanın isteğinin pekişmesini sağlayan diş hekimi süreçte sorun yaşanmaması halinde son düzeltmelerini yapıp gerçek porselenlerin yapımına başlar. Hastanın diş etlerinde herhangi bir sorun bulunmaması halinde diş hekimi iki veya üç seans sonunda lamina tedavisini sonlandırmış olur.
Diş hekimi muayene esnasında hastada; ileri derecede diş eti çekilmesi, çene yapısında bariz bozukluklar, gece sıkması alışkanlığı ve tırnak yeme alışkanlığını farkederse lamina tedavisini bunları çözüme kavuşturduktan sonra önerir.